zondag 19 juni 2011

Belerend bezig zijn

Inmiddels is de restauratie een flink eind gevorderd. Het orgel staat er weer pontificaal bij. In de tussenliggende maanden heeft de orgelmaker beslist niet stil gezeten. Een van de acties was de restauratie van de windlade.
Wil je het goed aanpakken dan is het noodzaak om de la in alle delen uit elkaar te halen. Waar nodig zijn er, van oud hout, nieuwe delen ingezet. De lade is weer opnieuw gelijmd en vormt zo weer een hechte eenheid. Op de foto is duidelijk te zien dat we hier te maken hebben met een gesponselde windlade. Dit betekend dat geen dekplaat op de lade gelijmd is maar dat de ruimte tussen de scheien (de wanden van een cancel) is afgedicht met een smal strookje hout (sponsel).

Tussen de scheien zijn de sponsels gelijmd.

Links boven is een nieuw ingezet stuk eikenhout te zien.

In de lade is weer een nieuwe laag leer gelijmd en ook zijn de ventielen opnieuw beleerd. Zo wordt weer een goede afdichting gegarandeerd. Als al het oude leer van de ventielen is gehaald worden ze met warme lijm op een brede strook leer gelijmd. Deze lijmsoort zorgt voor een stevige verbinding tussen beide materialen. Als de lijm droog is worden de ventielen losgesneden en worden ze met de zijkant van de ventielen "schoon" gesneden.


De ventielen worden daarna met, aan de achterkant, smalle reepjes leer in de windlade vastgelijmd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten