Het nieuwe Hollands Speel-Huys. Onder die titel verschijnt een LP op de markt waar het spel van huisorgels samen met klavecimbel te horen is. Het is in de 18e en 19e eeuw geliefd als solo- en begeleidingsinstrument. Naast zingen bij het orgel komen we ook samenspel met andere instrumenten tegen. De meest voorkomende instrumenten waren wel de fluit, viool en hobo. Het klavecimbel was alleen bij de welgestelde burgers aanwezig. In Leiden woonde Johannes Böckelmans, hoogleraar in de rechten. Hij bezat naast verschillende strijk- en blaasinstrumenten twee clavecimbels, een virginaal, een clavicord en een positief. Pieter van Overstraeten was muziekmeester en stadsgenoot van Böckelmans. In zijn bezit waren o.a. een positief en 3 klavecimbels. Ook is bekend dat Constantijn Huygens over één of meerdere huisorgels beschikte. De Delfts patriciër organiseerde huisconcerten evenals de Middelburgse regent Daniël Radermacher. In zijn dagboek noemt hij o.a. een "concert van musiq van orgel en clavecimbel gepaard".
Op de langspeelplaat bespeelde Gert Oost verschillende historische huisorgels, waaronder een kabinetorgel omstreeks 1770 van H. H. Hess, Jaap Spigt bespeelde het clavecimbel. Ze spelen muziek van o.a Henricus Radeker, Wolfgang Amadeus Mozart, Christian Friedrich Ruppe.
In 1988 is de cd "Dutch Chamber Organs" verschenen waarop Jaques van Oortmessen en Hans van Nieuwkoop de orgels van het Haags Gemeente museum bespelen. Een van de orgels is het bureau-orgel wat Hess in 1776 bouwde. Hier wordt o.a. muziek gespeeld van Joseph Haydn, Georg Friedrich Händel en Carl Philipp Emanuel Bach. Deze cd is in in 1995 heruitgegeven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten